diumenge, 30 d’octubre del 2011

Per les Muntanyes de Prades









Per les muntanyes de Prades


Sortida GROUNF 16/10/2011 a Capafonts (Baix Camp.)

Sortim de la plaça de l'església de Capafonts (747m.) baixant pel carrer Ribatell, hi ha un indicador de l'itinerari “el Brogit de la Vall”. Baixem primer per unes escales i després per un carrer amb fort pendent. En sortir del poble seguim baixant per un camí ample que fa algun tomb i porta al barranc de Ribatell. Baixant tenim una bonica vista de les muntanyes dels voltants de Capafonts, de dreta a esquerra: el Picorandan, el barranc de Llenguaeixuta, elmonòlit conegut com la Ninota, el barranc d'en Fort, el contrafort on hi ha el grau de Capafonts i la barrancada per on pujarem anomenada riu de l'Horta.

Barranc del Ribatell, per la dreta ve un camí. Anem cap a l'esquerra (E.S.E.) passant per la llera del barranc. Uns metres més endavant es deixa un sender a mà dreta que creua el barranc i s'enfila als Motllats pel grau de Capafonts, és el camí vell de Reus i està marcat com a sender local, en blanc i verd.

Es deixa a l'esquerra un sender marcat en blanc i verd que s'enfila molt dret fins al poble i passa pel costat d'una línia elèctrica, l'agafarem a la tornada.

Continuem recte per la pista i uns metres més endavant arribem a una cruïlla on hi ha uns Pals indicadors. Deixem un camí ample a l'esquerra i seguim recte (S.E.), en direcció a la font de la Llúdriga, creuant de biaix el barranc del Ribatell. El camí passa entre camps de conreu.

Trobem un cadenat que barra el pas als vehicles. La pista bifurca, deixem la branca dreta que va al bosc i continuem recte (S.E.) passant el cadenat per la pista principal.Atenció! Al cap de pocs metres cal deixar el camí ample i agafar un sender a mà esquerra (N.E. Hi ha un pal) que baixa i passa pel costat del riu i pel bonic indret de les Tosques. Es tracta d'un sender que s'ha recuperat i netejat i ofereix una alternativa molt més bonica que la pista.

Bifurcació i pal indicador. Deixem el sender de l'esquerra que va al riu i continuem pel de la dreta (S.E.), pugem.

Després de la pujada trobem un replà amb un mirador sobre el riu que permet observar el salt d'aigua que es forma al dic de les Tosques. Al cap de pocs metres, deixem un sender a mà dreta que porta a un antic emplaçament de carbonera. Seguim pujant i arribem a un replà amb un altre mirador i unes escales que baixen fins el propi dic de les Tosques, una mena de resclosa en el riu, que fa que aquest es despengi per un salt d'uns 10 m.

Sender travesser, hi ha un pal indicador. Per la dreta aniríem a la pista forestal de la Llúdriga,el seguim per l'esquerra (E.N.E) baixant i acostant-nos de nou al riu.

Les Tosques, bell indret on el riu forma diferents tolls esglaonats que conviden al bany. Seguirem pel sender remuntant el riu de l'Horta per la seva riba esquerra.

Deixem un sender a mà dreta que més endavant retrobarem. Seguim pel sender més fressat (E.N.E.) que retorna al corrent passant vora un bonic toll. Seguim pujant per unes escales i arribem a un gran pla amb arbres.

El sender sembla que acabi en la llera seca d'un barranc, hem de creuar-lo anant cap a l'esquerra (N.E.) i passar per damunt d'unes pedres fins situar-nos en una roca que hi ha a l'altre costat. Retrobem el riu i seguim per la vora d'aquest.

Font de la Llúdriga (776 m.), molt cabalosa i situada en un indret obac amb abundant vegetació, amb predomini de les alzines i els boixos. En aquest punt neix el riu de l'Horta que a partir de Capafonts i en rebre les aigües d'altres barrancs esdevé el riu Brugent. Anem cap a la dreta per un camí que travessa la llera seca d'un barranc i trobem la pista que puja de Capafonts i que acaba en aquest punt, hi ha un pal indicador. Seguim la pista en direcció a Capafonts (N.O.), com si tornéssim enrere.

Cruïlla amb pal indicador que assenyala: font de la llúdriga; Capafonts; la Mussara. Deixem la pista que continua direcció Capafonts i prenem un sender a mà esquerra (S.O., direcció la Mussara) que s'enfila molt dret per un tram d'escales i passa pel mig d'un espès bosc.

Sender travesser, per la dreta aniríem a Capafonts, nosaltres anem cap a l'esquerra. (S.E.), pugem.

S'ha acabat la forta pujada, el sender ara és planer i ofereix una interessant panoràmica. Enfront veiem l'espectacular amfiteatre rocós que forma el salt de la Pixera, a la seva esquerra i més elevades hi ha les balmes de l'escudelleta per sota de les quals passarem a la tornada, a la dreta del barranc de la Pixera es pot veure el barranc de la font Nova.

Bifurcació, trobem un pal indicador que assenyala: cova de les Gralles (E.); Capafonts; La Mussara (S.E.). Anem pel sender de l'esquerra (E.) que ens durà a la cova de les Gralles,després retornarem a aquest punt.

El sender a partir d'ara entra a la llera del barranc (S.S.E.) i caldrà enfilar-se per damunt d'algunes roques. Deixem un corriol a mà esquerra que porta al salt de la Pixera i la Foradada. Més endavant trobem un pal indicador que assenyala: cova de les Gralles (recte); la Mussara / Capafonts (d'on venim), per arribar a la cova podem seguir per la mateixa llera del barranc si no ha plogut o bé enfilar-nos per la dreta uns metres i passar per una mena de túnel estret entre roques. En sortir del forat cal pujar uns metres cap a la dreta per un senderó entre oixosi després baixar fins la base de la cova

.Cova de les Gralles (873 m.). Es tracta d'una balma situada al mig del barranc de la font Novai és impressionant per les seves mides gegantines que es poden comparar amb les d'unacúpula de catedral. Normalment degota aigua d'unes concavitats que hi ha al sostre i si plouabundantment l'aigua arriba a saltar per damunt de la cova formant una espectacular cascada. Després d'admirar-la tornarem pel mateix camí fins la bifurcació d'abans.

De nou a la bifurcació, enfilem el sender de l'esquerra (S.E.) direcció la ussara. Bifurcació de senders i pal indicador que assenyala: pont de Goi (S.); font Nova pel barranc. A l'esquerra, enmig del barranc de la font Nova, queda el salt que forma la cova de les Gralles. Deixem el sender de l'esquerra que baixa i continua pel costat del barranc i prenem el de la dreta (S.) que puja fort i està una mica malmès.

Passem sota l'arcada de roca del pont de Goi i després girem cap a l'esquerra per anar a passar per damunt d'aquesta foradada. Abans de passar per sobre del pont de Goi (993 m.) es deixa un sender a mà dreta.

Arribem a una pista, hi ha un pal indicador. Anem cap a l'esquerra (S.E.), en direcció a la font Nova.

Cruïlla amb pista travessera i pal indicador. Anem cap a l'esquerra (E.S.E.) en direcció a la font Nova. Som a l'altiplà dels Motllats, on la vegetació és escassa amb mates de boix, alguns pins i brolles

.Cruïlla, hi ha un pal indicador. Per la dreta marxa un sender que porta a la creu Trencada i al camí vell de Reus a Prades. Trobem una pista, deixem la branca dreta i anem cap a l'esquerra (N.E.), baixant suaument.

Deixem la pista que continua per l'esquerre continuant per la dreta per una pista poc fressada que es torna a trobar poc després amb la pista que seguíem.

Cruïlla vora la font Nova, hi ha un pal indicador que assenyala: cova del Grèvol/Capafonts, per l'esquerra; pont de Goi/Capafonts, d'on venim. A pocs metres a mà dreta, en un planellet, tenim la font Nova (1000 m.) que raja sota uns boixos canalitzada amb un tub. Tot i que es pot estroncar, és una font que raja bastant tenint en compte que es troba al capdamunt de l'altiplà dels Motllats. Continuem uns metres i trobem una pista. Deixem la branca que marxa per la dreta i seguim la que va cap a l'esquerra pujant (N.E.), direcció a la cova del Grèvol i Capafonts.

Deixem una pista a mà dreta i al cap de pocs metres trobem un pal indicador que assenyala: cova del Grèvol/Capafonts, per on anem; font Nova, d'on venim. En aquest punt es deixa un sender a l'esquerra (no està assenyalat en el pal) que resseguint el barranc de la font Nova, porta a la bifurcació anterior del pont de Goi, situat gairebé damunt de la cova de les Gralles. Seguim recte per la pista dels Motllats.

Deixem una pista a la dreta que porta a la urbanització dels Motllats. Seguim recte (N.E.) perla pista, baixem.

Bifurcació amb pal indicador. Deixem la pista de la dreta que s'enfila per trobar la pista principal dels Motllats i anem per la de l'esquerra. (N.O.).

La pista gira cap a la dreta, després surt un sender a l'esquerra (N.O.) que porta al barranc de la Pixera passant pels cingles del voltant de la Moleta, està marcat amb els punts blaus i vermells del Tomb als Motllats pels cingles. Deixem la pista i continuem pel sender.

Creuem el barranc de l'Abeurada i arribem a la cova del Grèvol (975 m.), hi ha un pal indicador. El sender passa per davant de la gran entrada d'aquesta cova que tenim a la dreta.Es tracta d'un indret frescal i humit on creixen uns quants exemplars de boix i d'heura, segons l'època hi degota aigua. Pujant per un petit esglaó rocós, si portem llanternes o frontals, ens podem endinsar uns metres en la cova i visitar-la. Continuem pel sender planer en direcció a Capafonts.

Font de l'escudelleta (975 m.), és a mà dreta i a pocs metres del camí, a peu de cingle. Tot ique no acostuma a rajar gaire, sempre s'ha dit que és d'aigua bastant segura. Forma una petita cassoleta i un petit saltant d'on podem omplir aigua. Quan el petit saltant no raja gaire, hi ha qui fa servir una cullera per omplir aigua!. Aquesta font, rep el seu nom per aquest motiu.Uns metres més endavant tenim la possibilitat de deixar el sender i baixar sense cap camí cap

a l'esquerra fins el mateix salt de la Pixera per a contemplar, amb precaució, el vertiginós SALT que forma aquest barranc. Hi trobarem un fenomen impressionant els dies freds de l'hivern,quan glaça i alhora bufa el vent, ja que l'aigua s'aixeca i les gotes es glacen a sobre de la roca i la vegetació.

Passem sota una gran roca amb forma de dau que queda aïllada i a la nostre dreta. Uns metres després el camí bifurca, encara que els dos camins es tornen a trobar, seguirem el de la esquerra i arribarem a un esperó rocós des d'on podrem gaudir d'una gran vista sobre Capafonts i l'entorn: darrere el poble podem veure els gresos vermells dels voltants de l'ermita de l'Abellera de Prades; al fons i més a la dreta, la Moleta, vora els plans d'en Pagès;

de Capafonts cap a l'esquerra: la serra dels Plans de la Guàrdia, el Picorandan, per darrere del qual sobresurt la serra de Montsant; sota nostre hi ha el barranc de l'Horta que s'origina en unir-se els barrancs de la font Nova i de la Pixera, etc.

Bifurcació, hi ha un pal indicador que assenyala: cova del Grèvol/font Nova d'on venim; portell de la Mariàngela, dreta pujant; Foradada/Capafonts, esquerra i baixant (S.). Deixem a la dreta el camí dels cingles que porta al portell de la Mariàngela i a Mont-ral seguint el Tomb als Motllats pels cingles. Prenem el camí de l'esquerra (S.) que davalla a la Foradada i a Capafonts, encara conserva petits trams empedrats.

La Foradada (878 m.), gran arc de roca que emmarca una panoràmica del poble de Capafonts. Continuem baixant i passem sota la seva arcada. Més endavant el sender bifurca però els dos es retroben poc després, anem pel de l'esquerra.

Es deixa un sender a mà dreta i continuem recte baixant (N.O.), poc després s'arriba a una placeta on hi ha un pal indicador. Aquí comença una pista que no agafem, seguirem pel camí de la dreta (N.O.) que passa entre marges.

Trobem la pista, la creuem i continuem recte (N.O.) baixant pel sender. Més avall tornarem a travessar la pista dues vegades més.

Carretera de Mont-ral a Capafonts, hi ha un pal indicador. Anem cap a l'esquerra (N.O.) en direcció al poble de Capafonts.

Pal indicador que assenyala: la Mussara per la Foradada, d'on venim; la Mussara per la Llúdriga, esquerra (S.O.); la Mussara pel camí vell, esquerra (S.O.). Deixem la carretera i agafem una pista a mà esquerra (S.O.)

Som de nou a la llera del barranc del Ribatell, hi ha uns pals indicadors. Anem cap a la dreta (O.) per un tram de camí cimentat, passant pel costat del barranc i seguint una filera de xiprers, deixem el camí ample i agafem un sender marcat en verd i blanc (sender local) que s'enfila molt fort cap a la dreta (N.), de cara al campanar de Capafonts, seguint els pals d'una línia elèctrica.

Trobem un carrer que baixa del poble just en un tomb, acabem de pujar fins el poble passant per la vora dels rentadors i entrant al carrer Ribatell.

Plaça de l'Església de Capafonts (747 m.).

Tetx Joaquim i Roselyne


1 comentari:

  1. Hola Lluis,

    Com sempre, ens sorprens amb la teva dedicació en la descripció i el vídeo. És una gran feina la que fas que tots t'agraïm.

    Continua així.

    Salutacions

    Joaquim

    ResponElimina